In caz de accident

Un forum dedicat accidentelor suferite, pe care le-am vazut sau de care am auzit.

In caz de accident

Postby administrator » 01 Jul 2011, 18:11

Toti ar trebui sa stim cum sa procedam in cazul in care suntem implicati intr-un accident auto (fie cu victime, fie cu pagube materiale). Iata ce ar trebui sa facem:

1. In cazul in care nu sunt decat pagube materiale , fara victime :
* analizati daca exista victime , atat in vehiculul vostru cat si in celelalte vehicule
* incercati eliberarea partii carosabile (sau parcare) pentru a nu bloca / ingreuna traficul / vehiculele care nu au fost implicate in accident
* urmatorul pas este sa mergeti impreauna cu celelalte autovehicule implicate , impreuna cu propietarii , la postul de politie pe raza caruia s-a produs incidentul
(acest lucru este strict necesar pentru a se constata pagubele , vinovatul , si rezolvarea situatiei)
- in cazul in care nu va puteti deplasa la postul de politie din motive bine intemeiate , aveti obligatia de a suna organele abilitate , si a le astepta la fata locului
* mutarea vehiculelor pentru eliberarea partii carosabile se executa doar daca nu au existat victime deloc . Chiar si persoanele cu mici zgarieturi se considera victime !


2. In cazul in care exista si victime in urma accidentului :
* in acest caz , NU modificati pozitia vechiculelor , este prevazuta ca infractiune in codul rutier !
* Art. 81 din codul rutier prevede :


CITAT :
1. Parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, sau de examinatorul autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara incuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
2. Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului.
3. Nu constituie infractiune fapta conducatorului de vehicul care, in lipsa altor mijloace de transport, el insusi transporta persoanele ranite la cea mai apropiata unitate sanitara in masura sa acorde asistenta medicala necesara si la care a declarat datele personale de identitate si numarul de inmatriculare sau inregistrare a vehiculului condus, consemnate intr-un registru special, daca se inapoiaza imediat la locul accidentului.
4. Nu constituie infractiunea de parasire a locului accidentului fapta conducatorului autovehiculului cu regim de circulatie prioritara, daca acesta anunta de indata politia si dupa terminarea misiunii se prezinta la sediul unitatii de politie pe a carei raza de competenta s-a produs accidentul, in vederea intocmirii documentelor de constatare.
5. Nu constituie infractiune parasirea locului accidentului, daca victima paraseste locul faptei, iar conducatorul de vehicul anunta imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.

*Art. 83.
CITAT :
Neindeplinirea obligatiilor prevazute la art. 22 alin. (5) de catre medicul de familie, in cazul producerii unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afectiunilor medicale ale conducatorului de vehicul, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.


* in cazul in care persoanele implicate in accident sunt in stare medicala critica , realizati primul ajutor , apoi apleati numarul de urgenta 112 .
- aveti posibilitatea de a trimite victimele la cea mai apropiata unitate medicala prin intermediul altui autovehicul care NU a fost implicat in accident . Retineti numarul de inmatriculare al vehiculului si numele soferului !
* NU PARASITI LOCUL ACCIDENTUL PANA CAND ORGANELE ABILITATE NU AU VENIT LA FATA LOCULUI . SE CONSTITUIE INFRACTIUNE SI ESTE PEDEPSITA PRIN INCHISOARE .
* Primul ajutor se acord astfel :
- Victima nu se mobilizeaza de la locul accidentului decat in cazul in care situatia din teritoriul respectiv continua sa fie periculoasa pentru victima sau / si pentru cel care acorda primul ajutor! (incendiu , pericol de explozie etc.)
- Primul ajutor se acorda la locul accidentului!
- In primul rand se evalueaza gravitatea starii victimei si dupa aceasta evaluare se alerteaza imediat Ambulanta!
- Semnalizati accidentul (evitati cresterea numarului de victime)!
- Degajati accidentatul!

1.Semnalizarea accidentului

Prima preocupare pe care trebuie sa o aveti este sa actionati in asa fel incat numarul de victime sa nu creasca.

Nu de putine ori, din dorinta de a fi de ajutor victimelor unui accident de trafic, martorii se precipita spre locul accidentului uitand ca, fara o asigurare minima, pot deveni la randul lor, victime.

Nu uitati ca vizibilitatea la locul accidentului poate fi slaba, fapt care, asociat unei actiuni dezordonate si precipitate a martorilor, poate surprinde pe ceilalti participanti la trafic!

Din aceste motive, luati imediat masurile necesare pentru semnalizarea vizibila a locului accidentului. In mod ideal acceasta semnalizare se face astfel:

Asezati un triunghi reflectorizant la locul accidentului!

Nu lasati nesupravegheat acest triunghi!

Daca nu aveti la dispozitie triunghi reflectorizant, folositi orice alte mijloace pentru semnalizarea accidentului.

Simpla amplasare a cate unei persoane la minimum 50 de metri in spatele sau in fata locului in care s-a produs evenimentul rutier si gesturile de avertizare ale acestora pot fi extrem de utile.


2.Degajarea accidentatului

Urmatoarele situatii pot impune degajarea pacientului:

* pacientul se afla într-o masina instabila, ce urmeaza a se rasturna
* pacientul se afla într-o masina cu pericol iminent de explozie

Înainte de a începe degajarea victimei se verifica sa nu fie prinse picioarele pacientului de pedale, se desface centura de siguranta.

Accidentatul va fi menajat la maximum. Se vor evita gesturile brutale si mobilizarea lui excesiva. Scoaterea accidentatului din autovehiculul avariat se va face cu cea mai mare blandete, procedandu-se la degajarea prin eliberarea metodica, la nevoie cu sacrificarea materialelor ce il acopera.

Daca trebuie sa mobilizati o victima a unui accident de trafic, nu uitati ca aceasta poate avea o fractura de coloana vertebrala!

Din acest motiv, mobilizarea victimei trebuie facuta in asa fel incat coloana vertebrala sa fie mentinuta dreapta. In caz contrar, manevrele necontrolate efectuate de dumneavoastra pot sa agraveze starea pacientului prin lezarea maduvei spinarii. Aceste manevre se pot solda cu paralezii ireversibile sau chiar cu moartea victimei.

Manevrele se desfasoara in urmatoarea succesiune:

* cu un brat salvatorul sprijina ceafa accidentatului, iar cu celalalt mandibula;
* se aseaza bratul victimei dinspre lateral peste abdomen, dupa care salvatorul apuca victima cu celalalt brat al sau, ca o chinga trecuta pe sub spate si axila;
* salvatorul imobilizeaza mandibula accidentatului iar cu bratul fixeaza suplimentar capul acestuia;
* printr-o miscare de tractiune – rotatie, accidentatul este scos de pe scaun.

Odata scoasa din masina, asezarea ei pe sol impune de asemenea respectarea anumitor reguli cu foarte mare strictete si anume: capul va fi mentinut în permanenta în ax.

În cazul în care victima este gasita culcata pe burta, examinarea nu se poate face decât dupa asezarea lui în decubit dorsal (culcat pe spate). Pentru acest lucru este nevoie de minimum trei persoane. Unul dintre salvatori se aseaza la capul victimei, îl v-a pune în ax si îl v-a imobiliza comandând întreaga operatiune de întoarcere. Ceilalti salvatori se vor aseza lateral de victima, cât mai aproape de ea, ridicând bratul dinspre salvatori în sus, lânga capul victimei. La comanda celui aflat la cap, toti salvatorii vor efectua întoarcerea în acelasi timp, mentinând în permanenta coloana pacientului în ax.

Degajarea accidentatului se face cu urmatoarele precautii:

* se urmareste mentinerea permanenta a coloanei vertebrale in linie dreapta (cap, gat , trunchi) pentru a evita lezarea maduvei spinarii in cazul unei fracturi de coloana;
* in cazul unei fracturi inchise, membrul fracturat se mentine in pozitia gasita, fara a incerca punerea in pozitie normala;
* in cazul fracturilor inchise, se evita manevrele inadecvate, pentru a nu le transforma in fracturi deschise.

Este interzisa exercitarea de tractiuni asupra partilor vizibile (membre, cap) si a hainelor pentru degajarea accidentatului.

Dupa degajare, victima va fi intinsa cu blandete pe o patura sau pe niste haine.

Primul ajutor de pe www.scoaladesoferi.ro .


Lucruri care sunt bine de stiut :

* In cazul producerii unui accident soldat cu vatamarea corporala a unei persoane se intocmeste un dosar de cercetare penala.
* Victima unui accident poate depune plingere penala in termen de 60 de zile de la data la care a aflat cine este autorul accidentului. Dupa intocmirea dosarului accidentului, organele de politie instiinteaza victimele accidentelor de circulatie asupra identitatii autorului accidentului.
* Daca leziunile rezultate in urma accidentului necesita sub 10 zile de ingrijiri medicale, fapta nu este prevazuta si pedepsita de legea penala, dosarul fiind finalizat de organele de cercetare penala cu propunerea de neincepere a urmaririi penale pentru autorul accidentului si inaintat catre parchetul de pe linga judecatoria localitatii unde s-a produs accidentul.
* Daca leziunile rezultate in urma accidentului necesita 10 zile de ingrijiri medicale sau mai mult, fapta este prevazuta si pedepsita de legea penala.
* Daca leziunile rezultate in urma accidentului necesita peste 60 de zile de ingrijiri medicale, impacarea partilor nu are ca efect inlaturarea raspunderii penale.


Toti soferii ar trebuie sa stie aceste lucruri pe de rost !
administrator
Site Admin
 
Posts: 4
Joined: 12 May 2011, 19:48

Return to Accidente

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron